Vandringar

Här hittar du information om samtliga vandringar som kan bokas av grupper. Observera att vandringar kan bokas under hela året.

Det finns en rad olika teman att välja bland. Har du särskilda önskemål finns också möjlighet att specialbeställa en vandring. Tycker du det är svårt att välja bland vandringarna? Hör av dig så kan vi diskutera olika alternativ!

Beroende på gruppstorlek sätts ett pris anpassat till just din grupp.

I första hand är du välkommen med en förfrågan via kontaktformuläret eller Facebook. Om du vill ringa hittar du telefonnummer under Kontakt.

All you need is love 

Rekommenderad vandring för alla romantiker!

Start: vid entrén Göteborgsoperan, Christina Nilssons gata

Avslut: vid Lorensbergsteatern, bakom Stadsbiblioteket.

En vandring med kärlekstema! Med utgångspunkt från skulpturer och platser som vi passerar stiftar vi bekantskap med ett antal mer eller mindre kända, och oftast mycket kreativa, kärlekspar. Astri och Evert Bergman/Taube samt John Lennon och Yoko Ono är bara två exempel på par som vi möter. Vandringen, längs Östra Hamngatan, Brunnsparken och Avenyn, innehåller berättelser om Göteborg, kärlek, dramatik och ibland tragiska livsöden. Ca 1,5 tim. 2,2 km.

Atleter och andra uppåtsträvare 

En vandring särskilt lämpad för sport- OCH konstintresserade!

Start: vid entrén Stora Teatern, Kungsparken.

Avslut: bakom Ullevi, Ullevigatan.

Idrott och kroppar är temat på denna skulpturvandring. Nyfiken på den nakna sanningen om Ingo eller Gunnar Grens borttappade boll? Förutom skulpturer bekantar vi oss också med två väggmålningar. Denna vandring är något längre än övriga vandringar. Vi vandrar från Stora Teatern, därefter längs kanalen mot Slussgatan, Ullevigatan, Skånegatan, Dämmeplatsen.  Ca 1,5 tim. 2,4 km.

De bortglömda skulptriserna

Den självklara vandringen för feminister!

Start: vid entrén Stora TeaternKungsparken.

Avslut: vid Lorensbergteatern, bakom Stadsbiblioteket.

Alice Nordin, Ninnan Santesson, Sigrid Blomberg med flera – kvinnor som varit verksamma som skulptriser i en tid dominerad av män. Lär känna deras verk på en stadsvandring som är helt kvinnodominerad! Vandringen presenterar tio svenska skulptriser, den äldsta född 1863 och den yngsta 1916. Vi vandrar i Kungsparken, delar av Avenyn, Vasagatan och Viktor Rydbergsgatan, Götaplatsen.  Ca 1,5 tim. 1,7 km.

Cityrundan

Vandringen för dig som trivs bäst i stadens mitt!

Start: vid Kopparmärra, Kungsportsplatsen.

Avslut: vid Bastionsplatsen.

Bland kungar, lejon och drömmar; en härlig mix av gamla och nya skulpturer bjuds på denna vandring. På ett nytt sätt lär du känna de allra mest centrala delarna av Göteborg. Vandringen går från Kungsportsplatsen mot Brunnsparken, Gustav Adolfs Torg, Drottningtorget, Stora Nygatan. Ca 1,5 tim. 1,1 km.

Från Poseidon till Venus 

En äkta göteborgsk vandring!

Start: vid Poseidon, Poseidonstatyn Götaplatsen

Avslut: vid entrén Göteborgsoperan, Christina Nilssons gata

En stadsvandring där vi, förutom skulpturer, också har fokus på andra konstnärliga uttryck, samt hus och historia. Tillsammans upptäcker vi historiens skiftningar längs vår väg. Du får troligen upp ögonen för mycket i vår stadsbild som du inte lagt märke till förut. Gudar och gudinnor, biografer och mycket annat stiftar vi bekantskap med. Vandringen går längs Avenyn och därefter fortsätter vi Östra Hamngatan ner mot Göta älv.  Ca 1,5 tim. 2,2 km.

Minnesvärt? 

Rekommenderad vandring för den extra historieintresserade!

Start: vid ryttarstatyn(”Kopparmärra”), Kungsportsplatsen.

Avslut: vid Haga kyrkoplan.

Temat på denna vandring är skulpturer som bär på historier om Göteborg, världskrig, donationer och polisonger. Du blir bekant med både gamla och nya skulpturer i innerstan. Vi reflekterar över vad som egentligen är minnesvärt när det gäller skulpturer och minnesplatser. Vandringen går från Kungsportsplatsen, därefter till Harry Hjörnes plats, Bastionsplatsen, Avenyn, Vasaplatsen och Vasagatan.  Ca 1,5 tim.1,8 km.

Poseidon, Karin Boye och John Lennon 

Särskilt lämplig vandring för alla som älskar överraskningar!

Start: vid lejonskulpturerna framför Göteborgs universitetVasaplatsen.

Avslut: utanför Humanisten, Renströmsgatan 6 vid Näckrosdammen.

En annorlunda skulpturvandring på asfalt och genom grönområden. Känn doften av synliga och osynliga skulpturer! Nytt och gammalt i en härlig mix. Innan vi är i mål har vi också förflyttat oss till andra kontinenter. Vi vandrar genom Vasaparken, därefter Engelbrektsgatan mot Avenyn och Götaplatsen.  Ca 1,5 tim. 1,3 km.

Skulpturer kring Vallgraven

En vandring där historia möter nutid!

Start: på Kungsportsbron, samma sida som Paddan.

Avslut:  vid Bastionsplatsen.

Vallgraven är en rest från det befästa Göteborg. I nära anslutning till denna finns flera intressanta skulpturer som är värda att lära känna. Samtidigt som du kommer att känna historiens vingslag får du bekanta dig med Våren, Totempåle och flera andra skulpturer. Vandringen går från Kungsportsbron, Basargatan, Bazarbron, delar av Kungsparken, Trädgårdsföreningen och Stora Nygatan. Ca 1,5 tim. 1,5 km.

Skulpturernas hemligheter 

En vandring för dig som både vill vandra framåt och inåt!

Start: vid entrén Clarion Hotel Post, Drottningtorget.

Avslut: vid Raoul Wallenbergs gata.

En stadsvandring där du får lära känna skulpturernas inre liv och hemligheter – bland pelarhelgon, brännvinsflaskor och ägg. Vi går på djupet in i skulpturerna och lär känna konstnärerna bakom verken. Vandringen går från Drottningtorget, därefter Stora Nygatan samt genom Kungsparken.  Ca 1,5 tim. 1,8 km.

Vatten

En saltstänkt vandring!

Start: vid Järntorgsbrunnen, Järntorget

Avslut: vid Göteborgsoperan, Christina Nilssons gata

En vandring med vattentema. Den röda tråden är skulpturer som anknyter till, eller är beroende av vatten. Exempelvis finns flera skepp i gjuten form längs vår väg. Som en extra bonus känner vi också närheten till älven under större delen av vandringen. När vi lämnat Järntorget går vandringen mot Stenpiren och därefter längs Göta älv mot Operan. Ca 1,5 tim. 1,4 km.

Skulptur-quiz

Välj någon av vandringarna och kombinera med en gående quiz! Det är ett utmärkt sätt att kombinera en skulpturvandring med frågor om allt möjligt. Även om frågorna utgår från skulpturerna behöver du inte ha kunskap om just dem. Frågorna handlar nämligen om helt andra saker. Skulptur-quiz är ett hett tips för exempelvis arbetsgrupper som vill göra en trevlig aktivitet tillsammans.